برای اینکه بایع بتواند درخواست فسخ معامله به دلیل عدم پرداخت اقساط را بدهد، اولا بایستی عقد بیع باشد، و بعد با توجه به احراز سایر شرایط از اعمال این حق برخوردار است.
لازم به ذکر است که بر اساس قانون برای فسخ معامله به دلیل عدم پرداخت اقساط، مشتری می بایست ثمن را در موعد و در محل و بر اساس شرایطی که در عقد بیع مشخص گردیده است، پرداخت کند، بنابراین چنانچه در موعد مقرر پرداخت ننماید، بایع (فروشنده) از این حق برخوردار خواهد بود.
البته زمانی که برای پرداخت ثمن عقد بیع موعد مشخص گردیده باشد، اصولا دیگر فروشنده حق فسخ معامله به سبب عدم پرداخت اقساط را نخواهد داشت، اما در صورتی که در قرارداد بیع شرط گردیده باشد، در صورت تاخیر در پرداخت اقساط، بایع از این حق برخودار است، بحث فرق می کند.
شرایط فسخ معامله به سبب عدم پرداخت اقساط
برای اینکه بایع قادر باشد از این حق خود استفاده کند، می بایست یک سری شرایطی در قرارداد آن وجود داشته باشد که عبارتند از:
- قید شرط فسخ معامله به دلیل عدم پرداخت اقساط در قرارداد.
- درج موعد پرداخت اقساط در قرارداد.
- مشخص شدن شیوه پرداخت ثمن یا اقساط (کارت به کارت، چک یا…)
- عدم اسقاط حق کافه خیارات در قرارداد.
چنانچه در قرارداد شما شرط اسقاط کافه خیارات درج گردیده باشد به این معناست که دیگر شما قادر نخواهید بود که معامله مذبور را به دلیل عدم پرداخت ثمن (خیار تاخیر ثمن) و یا هر دلیل دیگری فسخ کنید، بنابراین پس از مطالعه ی کامل شرایط مندرج در قرداد، آن را امضا کنید.
در چه شرایطی بایع حق فسخ معامله به دلیل عدم پرداخت اقساط را نخواهد داشت؟
بر اساس ماده 405 قانون مدنی، چنانچه مشتری قصد داشته باشد ثمن را پرداخت کند اما بایع از گرفتن آن امتناع کند، در این صورت بایع دیگر حق فسخ معامله به دلیل عدم پرداخت اقساط را نخواهد داشت، همچنین اگر در قرارداد شرط اسقاط کافه خیارات درج گردیده باشد، بایع دیگر قادر به فسخ نخواهد بود.
آیا بایع هرگاه بخواهد می تواند درخواست فسخ معامله به دلیل عدم پرداخت اقساط را بدهد؟
خیر، در صورتی که شرط تاخیر در پرداخت اقساط در قرارداد درج گردیده باشد، بایع به استناد به این شرط قادر است، تقاضای فسخ معامله به دلیل عدم پرداخت اقساط را تقدیم دادگاه کند، اما چنانچه این شرط درج نشده باشد، باید از راه های قانونی دیگر برای مطالبه ثمن خود اقدام کند.
در صورتی که خریدار قادر به پرداخت اقساط درج شده در قرارداد نباشد، چه می شود؟
چنانچه در قرارداد کافه خیارات سلب نگردیده باشد، بایع به سبب تاخیر در پرداخت ثمن معامله می تواند تقاضای فسخ معامله به سبب عدم پرداخت اقساط را بکند، اما اگر کافه خیارات سلب گردیده باشد، بایستی قرارداد فوق بررسی شود تا در صورت بروز چنین مشکلی، دید که چه ضمانت اجرایی برای آن در نظر گرفته شده است.