سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مطالب حقوقی

نظر

تخلیه ملک تجاری

مطابق قانون روابط موجرو مستاجر، چنانچه اجاره بها درمکان های تجاری پرداخت نشود، قانونگذارحقی را برای صاحب سند رسمی پیش بینی کرده است تا قادر باشد بدون مراجعه به دادگستری و تنظیم دادخواست، مستاجر متخلف را مجبور به پرداخت اجاره بها یا تخلیه ی مکان کند.

اکنون بعضی از سوالات کاربران درباره ی تخلیه ی امکان تجاری چنانچه مساجرازپرداخت اجاره بها امتناع کند را جواب می دهیم .

سوال: در صورتی که اجاره نامه رسمی باشد و مستاجر،اجاره بها را پرداخت نکند، جهت تخلیه ی ملک می بایست به اداره ی ثبت یا دفترخانه ای که سند اجاره درآنجا تنظیم گردیده است مراجعه نمود.

جواب: دارنده ی سند رسمی اجاره هم قادر است به اداره ی ثبت یا دفترخانه تنظیم کننده سند وهم به دادگستری مراجعه نماید .و نیز چنانچه به اداره ی ثبت مراجعه نموده باشد و بعد از مراجعه از حق خود صرف نظر نماید دادگاه های دادگستری وظیفه دارند به تقاضای وی رسیدگی نمایند.

سوال: موجر در چه شرایطی می بایست برای مستاجری که اجاره بها را نپرداخته است اظهارنامه ارسال کند تا قادر باشد ازمزایای قانونی جهت تخلیه ی مکان های تجاری بهره ببرد؟

جواب: چنانچه بین موجر و مستاجرقرارداد اجاره تنظیم نگردیده و یا در صورتی که تنظیم شده رسمی نباشد وقرارداد عادی باشد، فرستادن اظهارنامه ضروری می باشد.

سوال: چنانچه مستاجر اجاره بها را بر طبق مقررات نپردازد وشرایط قانونی برای تخلیه ی وی فراهم گردد آیا نیم از حق سرقفلی به وی تعلق می گیرد؟

جواب: نه، حق سرقفلی و یا حق کسب و پیشه به وی تعلق نمی گیرد و مورد اجاره از تصرفش خارج می گردد.

سوال: برای اینکه موجر قادر باشد از حق تخلیه به دلیل پرداخت نگردیدن اجاره بها استفاده کند چه شرایطی می بایست وجود داشته باشد؟

جواب: این مورد با نظر به شرایط مختلف 2 گونه دارد:

گونه اول: اخطاریه 10 روزه اداره ثبت (در مورد اجاره نامه رسمی) یا اظهارنامه (در مورد اجاره نامه عادی یا درمواردی که اجاره نامه موجود نیست) اولین باربه مستاجر ابلاغ می گردد ومستاجر بعد ازپایان مهلت ده روزاجاره بها را نمی پردازد، مستاجر قبل ازصدور حکم دادگاه، به غیر از اجاره بهای معوقه می بایست صدی بیست آن را به نفع موجردرصندوق دادگستری بپردازد که دراین صورت حکم تخلیه صادر نمی گردد.

گونه دوم: مستاجر برای آزار موجرهربار بعد ازابلاغ اخطاریه یا اظهارنامه 10 روزه درمهلت قانونی یعنی همان 10 روز اقدام به پرداخت اجاره بهای معوقه می نماید. در چنین حالتی اگر مستاجر 2 بار طی مدت 1 سال بعد ازدریافت اخطاریه یا اظهارنامه به پرداخت اجاره بها اقدام نماید و برای دفعه ی سوم اجاره بها را در مهلت قانونی نپردازد، موجر قادر است به صورت مستقیم ازدادگاه تقاضای تخلیه نماید و دادگاه دیگر قادر نیست به مستاجر فرصت دهد یا وی را از ارفاق حالت اول برخوردار کند و حکم تخلیه صادر می گردد.